Amoxicillin Online
amoxicillin over the counter
link amoxicillin online
tamoxifen uk price
tamoxifen uk pharmacy
blog.halan.se buy tamoxifen ireland
prednisolone dosage
buy prednisolone
5mg buy prednisolone for dogs
buy prednisolone for
dogs buy clomid bodybuilding
clomid
uk tamoxifen mechanism of action
buy tamoxifen
click here mail online tamoxifen
clomid london drugs
clomid london
read clomid london
accutane without gelatin
buy
accutane pills
get naltrexone pills
naltrexone without prescription
in uk
albuterol inhaler for cough
buy albuterol for
nebulizer abortion in philippines
medical abortion ph
click here misoprostol philippines
waar abortus pil te kopen
naam
van abortuspil in u
buy prednisolone 5mg
buy prednisolone eye drops over the counter
click here buy prednisolone
amoxicillin without prescription
amoxicillin prescription no insurance
antidepressant sertraline
buy sertraline

FRÅN MIKROVÅGSUGN TILL MONA LISA
Den brukar kallas framtidens ljuskälla, men faktum är att LED uppfanns redan på 1960-talet. I begynnelsen användes den främst som indikatorbelysning i mikrovågsugnar och andra elektroniska apparater, men också i bilar och i trafikljus. Det är först på 2000-talet som LED gjort sitt intåg i var mans hem och på all världens byggnader, museum och gallerior.
HUR FUNGERAR DET?
I LED-tekniken alstras ljuset i en halvledare som stimuleras till att lysa på elektrisk väg – elektrolumiscens. Halvledaren placeras i ett hölje som är byggt så att ljuset får en strålningsvinkel på nästan 180 grader. LED alstrar ett monokromatiskt ljus där färgtonen bestäms av den dominanta våglängden. LED finns idag i färgerna rött, orange, grönt och blått. Vitt ljus kan alstras genom en blandning av de tre grundfärgerna som benämns som RGB (Rött, Grönt och Blått). Alternativt kan vitt ljus alstras på samma sätt som i lysrör. En blå LED förses med ett lyspulver som omvandlar en del av strålningen till gult ljus och resultatet blir ett vitt ljus. Det är viktigt att lyspulvrets sammansättning är absolut exakt för att få det vita ljus som önskas. Lyspulver utvecklas hela tiden och man har idag en färgåtergivning för vita LED som är över Ra> 90. LED emitterar ingen ultraviolett (UV) eller infraröd (IR) strålning. Detta gör LED-tekniken mycket användbar där denna typ av strålning måste undvikas som exempelvis inom livsmedelsindustrin och på känsliga konstverk i museer. Värme är det största hotet mot LED vilket innebär att kylsystemen är helt och hållet avgörande för livslängden. Om man exempelvis jämför en LED-armatur för infällnad med en halogenarmatur för infällnad så har båda applikationerna samma motståndare i form av värme, fast med omvänd problematik. En infälld halogenarmatur kräver luftvolym runt sig för att dels uppnå värmekraven vid infällningshålet (om 90 grader) men även för att hålla bort exempelvis isolering och förhindra brandfara. En infälld LED-armatur behöver också luftvolym runt sig, men i syfte att hålla en så låg temperatur som möjligt. En för hög temperatur på själva LED-chippet ger direkt ett stort ljusflödesbortfall.
LIVSLÄNGDEN ÄR TEMPERATURRELATERAD
Livslängden på LED är helt beroende av drifts- och omgivningstemperaturen. Vid rätt temperatur har LED – och därmed även LED-moduler – en mycket lång livslängd på upp till 50 000 timmar, med 70 procent av det ursprungliga ljusflödet kvar. Därför får inte värmen bli för hög. Kretskortet eller extra kylelement måste avleda värmen på ett tillförlitligt sätt. Dessutom måste enheten vara anpassad till det förväntade användandet. Till skillnad från glödlampor, där en trasig glödtråd betyder att lampan är förbrukad, är totalbortfall mycket ovanligt för LED. Ljusflödet minskar mycket långsamt och kontinuerligt. Livslängden på LED definieras som när ljusflödet har reducerats till 50 procent. Inte bara livslängden påverkas av omgivningstemperaturen. Lysdiodernas ljusflöde har en direkt koppling till LED-chipets temperatur. En för hög temperatur ger direkt ett stort ljusflödesbortfall.
LYSDIODENS EGENSKAPER
Lysdioder är fortfarande under stark utveckling. Dioderna som finns tillgängliga idag har ett ljusflöde som ligger mellan några lumen (LED med låg effekt) och upp till flera hundra lumen (högpresterande LED). Vad som är viktigt för användaren är uppgifter om ljusflödet från de kompletta LED-modulerna. Som inom så många andra produktområden finns givetvis också stora inbördes kvalitetsskillnader. Dessa skillnader uppfattas framförallt i olika livslängder, färgavvikelser och ljusnedgång.
FÖRDELAR MED LED
LEDöppnar upp för en rad nya möjligheter men kräver också ett helt nytt tänkande. De olika komponenttillverkarna har de senaste åren presenterat en rad olika genombrott, vilket har medfört att LED inom en snar framtid kommer att ta över som ljuskälla i flera olika sammanhang.
EKONOMISKA FÖRDELAR
- Den mycket långa livslängden på upp till 50 000 timmar innebär låga underhållskostnader.
- Den höga effektiviteten innebär en mycket låg energi- användning.
DESIGN-, ARKITEKTUR- OCH LJUSDESIGNFÖRDELAR
- Färgat ljus kan skapas direkt utan filter. Färgmättnaden är mycket hög. Urvalet av färger är mycket stort. Man kan skapa många färgnyanser och enkelt skapa färg- växlande system.
- Vita LED finns i olika färgtemperaturer. Armaturer som erbjuder möjligheter att växla mellan olika färgtempera turer skapar nya möjligheter.
- LED avger varken UV- eller IR-strålning.
- Det lilla formatet möjliggör ytterst kompakta armaturer.
TEKNISKA FÖRDELAR
- LED har en hög funktionssäkerhet.
- LED går att ljusreglera inom hela skalan från 0 till 100 procent.
- Färgstyrningen är tekniskt okomplicerad vid RGB-färg blandning.
- LED är stöt- och vibrationståliga.
- Livslängden påverkas inte negativt av tändningar och släckningar.
- Med LED kan ljuset lätt styras.
- LED drivs med låg spänning.
FÖRDELAR FÖR MILJÖN
- I många applikationer bidrar den låga energianvändningen till minskat energibehov.
- Den långa livslängden betyder också att ett färre antal ljuskällor behöver tas om hand för återvinning.
LED PÅ FRAMMARSCH
LED är utan tvekan en produkt för framtidens belysning. Hittills har LED använts främst som skyltbelysning och belysning i kylmöbler där driftförhållanden är idealiska och livslängden blir lång. Dessutom har färgade LED en stark ställning inom arkitektonisk belysning. Idag finns det LED med vitt ljus och bra ljuskvalitet och de börjar användas för belysning i allt större utsträckning. Redan nu kan LED ersätta halogenlampor för effektbelysning och kompaktlysrör i låga effekter i downlights. Nästa steg blir att ersätta kompaktlysrör i högre effekter i downlights och lysrör för allmänbelysning. Innan dess måste forskningen leda fram till varmvita LED-armaturer med ett ljusutbyte upp till 100 lm/W. När det gäller att hitta LED-alternativ till urladdningslampor för funktionell vägbelysning kommer detta även säkert att bli ett alter-nativ i framtiden. Sammanfattningsvis kan sägas att LED redan nu har börjat erövra vissa segment inom allmänbelysningen, där man använder ljuskällor med förhållandevis låga ljusflöden. För att kunna ersätta ljuskällor med stora ljusflöden krävs ytterligare forskning och produktutveckling.
UTVECKLING
Två utvecklingslinjer stödjer den ökade användningen av LED: - Forskning för att öka ljusutbytet och utveckling av nya metoder för effektiv kylning av LED-moduler. Kylning har stor betydelse för livslängden. Den minskar även kraven på att leda bort värmen och kan förenkla armaturkonstruktionerna. - Ökning av tillverkningskapaciteten för att möta större försäljningsvolymer samt att kostnadseffektivisera produktionen av LED.