INSTALLATION AV DOWNLIGHTS I ISOLERING 

Maxels säkerhetsboxar är troligtvis de säkraste och mest ekonomiska som finns på marknaden. Vi tillverkar dem i aluminium som ger bäst fysiskt skydd, obegränsad livslängd och en formstabil installation. Aluminium är framförallt värmeavledande, vilket avsevärt ökar livslängden på ljuskälla, armatur och transformator. Detta innebär rejäla besparingar i såväl materiel som fastighetsskötsel. Välj det säkra före det osäkra - bygg in långsiktig säkerhet och ekonomi med Maxels säkerhetsboxar. När du fäller in armaturer måste du ta särskild hänsyn till värmeutvecklingen. Använd alltid säkerhetsboxar av aluminium för att säkerställa att inga brännbara byggnadsdelar kan komma i kontakt med armaturen, att komponenterna ventileras och att värmen leds bort. En sänkt driftstemperatur har en mycket gynnsam effekt på livslängden på ljuskälla, installationsmateriel och eventuell transformator (säkerhetsbox 5023). Varje box levereras med monterad gummigenomföring (TSS-genomföring från RUTAB AB) och värmebeständig isolerslang för skydd av armaturkabeln i boxen. På vår hemsida kan du ta del av testresultat från värmeprover på våra säkerhetsboxar och infällda armaturer. Med 4–16 liters volym (beroende vilken box som avses) finns det gott om utrymme att hantera värmeutvecklingen från såväl ljuskälla som transformator (säkerhetsbox 5023). Dessutom fördelas värmen snabbt ut i materialet (aluminium) så att ingen del uppnår kritisk temperatur.

En av de största riskerna vid installation av halogen-downlights är brandfaran. Halogenlampan blir mycket varm, det rör sig om temperaturer över 2000 grader inne i brännaren. Därför är det av största vikt att man ser till att armaturen omges av tillräckligt mycket luft för att få nödvändig kylning. Hur mycket varje armatur behöver i fritt utrymme anges i tillverkarens monteringsanvisning. För att säkerhetsställa att det finns tillräckligt med utrymme kring armaturen använder du lämpligtvis Maxel säkerhetsboxar. De leder bort värmen vilket ger väsentligt ökad livslängd på ljuskälla, armatur och transformator. Aluminium påverkas inte heller av ljuskällans värmeutveckling eller av UV-strålning. Säkerhetsboxar av metall rekommenderas även av Svenska Brandskyddsföreningen och flera ledande försäkringsbolag.

PLACERING AV TRANSFORMATOR

En transformators livslängd förkortas avsevärt om omgivningstemperaturen blir för hög. En gammal tumregel gör gällande att en temperaturökning om 10 grader kan minska livslängden på elektronik med 50 procent. En hög omgivningstemperatur kan även bidra till att transformatorns värmesäkring löser ut. Man får då effekten att ljuskällorna blinkar i långsamma sekvenser. Ljuskällorna slocknar när temperaturen blir för hög och tänds när temperaturen sjunkit och värmesäkringen återställts. En av de enklaste och mest ekonomiska lösningarna då man vill arbeta med elektroniska transformatorer är att placera transformatorn och armaturen i en säkerhetsbox som är anpassad för detta. Boxen är större och innehåller mer luftvolym. Från säkerhetsboxen, där armatur och transformator sitter, kopplar man vidare till fleramindre boxar som endast bestyckas med armaturer. På så vis blir installationen enkel, ekonomisk och säker.

INSTALLATIONSKABEL

Då temperaturen många gånger överstiger de 70 grader som en vanlig installationskabel klarar av rekommenderas en mer värmetålig kabel. På marknaden finns både PLS (90 grader celsius) och RHH (180 grader celsius) färdigdragen i plaströr för enkel och smidig installation. En vanlig installationskabel blir snabbt torr och porös när värmen blir för hög. Detta kan leda till att man får blankledare och en ökad risk för kortslutning. Till Maxels säkerhetsboxar medföljer en silikon¬baserad isolerslang som träs över installationskabeln. Man får då ett ökad skydd mot kortslutning. Risken för kortslutning är särskilt stor vid dragavlastningen på armaturen där ledarna ligger nära varandra, därför ska endast en ledare användas inne i varje isolerslang. Installationskabeln måste även dimensioneras rätt, med tanke på de höga strömmar man får i en lågvoltsanläggning. Läs mer om hur du väljer rätt dimension på installationskabeln under kapitlet ”Ledningar och avsäkring”.

SÖK OCH HITTA

Du kan söka på produktnamn, E-nummer, artikelnummer eller gör en fritext-sökning. 

Sök


SNABBA FRAKTER

Om du lägger beställningen innan kl. 12 så skickar vi dina produkter från oss samma dag. Gäller vardagar och när du beställer lagervaror, vilket inkluderar 95% av alla ordrar!

SÄKERHETSBOXAR!

Våra säkerhetsboxar är troligtvis de säkraste och mest ekonomiska inbyggnadsboxarna på marknaden. Vill du titta närmre på dessa? Använd länken nedan för att klicka dig vidare till säkerhetsboxarna!

Klicka här ››› 

Kontakta kundtjänst
Vi hjälper dig gärna med frågor rörande ditt köp, leverans, fakturor, returer och reklamation etc.

Mån-Tor 07:30-16:30
Fre 07:30-15:00 


Ring oss:

Tel. +46 8-445 74 40

Maila oss:
kundsupport@maxel.se